ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΩΝ - ΒΟΥΝΙΟΥ "Η ΚΟΥΝΟΠΕΤΡΑ"

 

Σχετικά με μας

Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε το 2000. Είναι ένας σύλλογος δυναμικός ο οποίος αφουγκράζεται την τοπική κοινωνία. Το όνομά του προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή της Κουνόπετρας η οποία βρίσκεται στο νοτιότερο μέρος της επαρχίας Πάλλης. Η κουνόπετρα είναι ένας βράχος που ενώ φαίνεται σταθερός κάνει μια παλινδρομική κίνηση σαν να «κολυμπά» μέσα στην θάλασσα. Η κίνηση αυτή γίνεται αντιληπτή μόνο εάν τοποθετηθεί κάποιο σημάδι μεταξύ της κουνόπετρας και των στέρεων βράχων. Όταν υπάρχει κυματισμός είναι πιο εύκολο να αντιληφθεί κανείς την κίνηση. Ο σύλλογός μας έχει τοποθετήσει πινακίδα με οδηγίες ώστε να μπορείτε να διακρίνεται το φαινόμενο αυτό.

Σκοπός του συλλόγου είναι η πολιτιστική αφύπνιση των συγχωριανών μας, όπως επίσης και ο εξωραϊσμός των χωριών Μαντζαβινάτων και Βουνίου. Με την στήριξη των ανθρώπων των χωριών μας προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να διατηρούμε και να αυξάνουμε τις δραστηριότητές μας οι οποίες ποικίλουν.

§  Από το 2009 ο σύλλογος ξεκίνησε την προσπάθεια δημιουργίας μαντολινάτας. Τα παιδιά των χωριών μας έχουν την δυνατότητα να μάθουν μαντολίνο και κιθάρα. Το σχήμα της μαντολινάτας έχει κάνει εμφανίσεις σε πολλές εκδηλώσεις.

§  Στον χώρο στέγασης του συλλόγου μας πραγματοποιούνται και μαθήματα παραδοσιακών χορών για μικρούς και τους μεγάλους φίλους μας. Τα τμήματα του χορευτικού, παιδικού και των ενηλίκων στολίζουν με τα βήματά τους τις γιορτές μας και όχι μόνο.

§  Η Γιορτή του Κρασιού πραγματοποιείται στο χώρο του παλιού σχολείου των Μαντζαβινάτων, προαύλιο χώρο του συλλόγου, και οργανώνεται κάθε καλοκαίρι στα μέσα Αυγούστου. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Παλλικής και προσελκύει κόσμο από όλη την Κεφαλονιά με άφθονο δωρεάν κρασί από ντόπιους παραγωγούς, φαγητό και φυσικά πολύ χορό.

§  Ιδιαίτερα σημαντική γιορτή είναι και η Ριγανάδα. Η εκδήλωση πήρε το όνομά της από το παραδοσιακό έδεσμα της Κεφαλονιάς, την ριγανάδα που είναι ψωμί, καλοκαιρινή νόστιμη ντομάτα, ντόπια φέτα, λαδάκι και ρίγανη. Την βραδιά εκείνη προσφέρεται άφθονη στους παρευρισκόμενους. Η Ριγανάδα λαμβάνει χώρα στην περιοχή της κουνόπετρας και συνοδεύεται από την Πανσέληνο του Ιουλίου και από κανταδόρους της περιοχής μας που μας κρατούν συντροφιά όλη νύχτα κάνοντάς μας να νοσταλγούμε περασμένες εποχές και φέρνοντάς μας πιο κοντά στην μουσική παράδοση της Κεφαλονιάς.

Ωστόσο οι δραστηριότητες του συλλόγου δεν σταματούν εδώ. Πραγματοποιούνται και άλλες ποικίλες εκδηλώσεις και σεμινάρια.

Η επίσημη οργάνωση του συλλόγου και το καταστατικό του έγινε το 2000. Από τότε εκλέγεται τακτικά ανά δυο χρόνια το διοικητικό συμβούλιο.

 

Σκοπός του Συλλόγου

Σκοπός του συλλόγου είναι η πολιτιστική αφύπνιση των συγχωριανών μας, όπως επίσης και ο εξωραϊσμός των χωριών Μαντζαβινάτων και Βουνίου. Με την στήριξη των συγχωριανών μας προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να διατηρούμε και να αυξάνουμε τις δραστηριότητες μας οι οποίες ποικίλουν.

  •  Από το 2009 ο σύλλογος ξεκίνησε την προσπάθεια δημιουργίας μαντολινάτας. Τα παιδιά των χωριών μας έχουν την δυνατότητα να μάθουν μαντολίνο και κιθάρα. Το σχήμα της μαντολινάτας έχει κάνει εμφανίσεις σε πολλές εκδηλώσεις.
  •  Στον χώρο στέγασης του συλλόγου μας πραγματοποιούνται και μαθήματα παραδοσιακών χορών για τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους φίλους μας. Τα τμήματα του χορευτικού στολίζουν με τα βήματά τους τις γιορτές μας και όχι μόνο.
  •  Η Γιορτή του κρασιού πραγματοποιείτε στο χώρο του παλιού σχολείου των Μαντζαβινάτων, προαύλιο χώρο του συλλόγου, και οργανώνεται κάθε καλοκαίρι στα μέσα τού Αυγούστου. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Παλλικής και προσελκύει κόσμο από όλη την Κεφαλονιά με άφθονο δωρεάν κρασί, φαγητό και φυσικά πολύ χορό.
  •  Ιδιαίτερα σημαντική γιορτή είναι και η Ριγανάδα ,παραδοσιακό έδεσμα της Κεφαλονιάς με ψωμί, καλοκαιρινή νόστιμη ντομάτα, ντόπια φέτα λαδάκι και ρίγανη. Την βραδιά εκείνη προσφέρεται άφθονη στους παρευρισκόμενους. Η Ριγανάδα λαμβάνει χώρα στην περιοχή της κουνόπετρας και συνοδεύεται από την Πανσέληνο του Ιουλίου και από κανταδόρους της περιοχής μας που μας κρατούν συντροφιά όλη νύχτα κάνοντάς μας να νοσταλγούμε περασμένες εποχές και φέρνοντάς μας πιο κοντά στην μουσική παράδοση της Κεφαλονιάς.                                                                           

Αναζήτηση στο site

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα